MidKid Workshop

Május 4-én először jelentkezett a MidKid.org önálló workshoppal, melynek fókuszában kisiskolások magyar mint idegen nyelv tanítása állt.

Egy rövid ismerkedést követően a résztvevők belekóstolhattak, hogy milyen érzés lehet külföldi diáknak lenni egy magyar tanteremben. Ezt követően a jelenlévők tapasztalatait is bevonva körvonalaztuk, hogyan is néz ki a magyar mint idegen nyelv tanulásának folyamata gyerekeknél.

Rengeteg összetevője van annak, hogy ki milyen gyorsan képes elsajátítani egy nyelvet, mégis jórészt egybecsengett a jelenlévők tapasztalata a miénkkel, miszerint kedvező körülmények esetén nagyjából két tanév szükséges ahhoz, hogy egy külföldi diák teljes értékűen be tudjon kapcsolódni a magyar nyelvű osztálytermi munkába.

Megállapítottuk, hogy a nyelvelsajátítás nem zárul le egy bizonyos életkorban, azonban egyre nehezebbé válhat, a tanárnak pedig döntő szerepe van abban, hogy megfelelő egyensúlyt építsen ki a tudatos tanulás és a sok ismétlésre épülő intuitív nyelvtanulást ösztönző gyakorlatok között.

Feltérképeztük, hogy mit tehetünk, ha magyarul nem beszélő gyermek érkezik egy osztályba. Hogyan segíthetjük a beilleszkedést, mit tegyünk és mit ne tegyünk a magyar mint idegen nyelv órán, illetve mit tehetünk, ha nincs lehetőség tanórai keretek között a magyartanulásra. Minderről részletesebben is lehet olvasni korábbi blogbejegyzéseinkben is:

Fontosnak tartottuk, hogy külön kitérjünk arra is, hogy a játékokat milyen szempontok figyelembevételével érdemes beépíteni a nyelvórák keretébe, miként válhat a játék igazán hatékony tanulási formává.

Csoportalakítás

Szerettünk volna egy feladat keretében segítséget nyújtani a résztvevőknek abban is, hogyan adhatnak minél előbb hasznos nyelvtudást az iskolás-kisiskolás korosztály kezébe. Egy-egy különböző életkorú, nemű és anyanyelvű nyelvtanulót kellett kártyák segítségével “összeállítani”, majd az így kialakult csoportok feladata az volt, hogy poszter formájában jelenítsék meg az adott diák számára kezdőként legfontosabb szókincset.

Mindegyik csapat ügyesen ráérzett a feladat lényegére. A kiskamasz lányoknál hangsúlyosan előkerült például a szépítkezéshez kapcsolódó szavak köre, míg egy fiatalabb fiúnál egyértelműen a sporthoz kapcsolódó szavak és kifejezések domináltak.

A workshop második felében a gyakorlaté volt a főszerep. Előbb csoportokban, majd közösen is igyekeztünk áttekinteni azoknak a tananyagoknak a körét, amelyeket hasznosíthatunk gyermekek MID-tanítása során.

Ezt követően csoportokban kellett a család, sport, betegségek, vásárlás, illetve az öltözködés témakörök egyikével gyerekeknek szóló feladatot összeállítani. Legnagyobb örömünkre sok kreatív ötlet született, több csapat állt elő akár egész órán vagy több órán átívelő koncepcióval. A Workshop keretében készült feladatötleteket hamarosan képekkel és a részleteket kidolgozva fogjuk megosztani a blogon.

Rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk és hasznos tanácsokat a jövőre vonatkozóan. Visszatérő elem a visszajelzéseken, hogy legyen még hasonló alkalom. Megígérhetjük, hogy megpróbálunk eleget tenni a kérésnek, és talán már egy specifikusabb workshop keretében, a résztvevők tanácsait is megfogadva még több konkrét ötlettet és gyakorlatot bemutatva térünk majd vissza.

Ezúton is köszönjük a csodás helyszínt és a vendéglátást a Magyar Iskolának!

Megosztás: