TPR, a cselekedtető módszer

A Total Physical Response-t (TPR) vagyis magyarul a cselekedtető módszert James Asher kaliforniai pszichológus professzor találta ki, 1977-es könyvében írt róla először. Ötletét arra alapozta, hogy az anyanyelv elsajátítása során a gyermek először mozgással reagál a szülő beszédére. A beszéd és a mozgás összekapcsolásával kívánt jobb eredményeket elérni a nyelvtanítás során. Az osztályteremben a tanár átveszi a szülő szerepét, és utasításokat ad, amiket a tanulóknak végre kell hajtani. Ezt a módszert kezdő szinttől használhatjuk, és gyermekek tanításánál nagyon hasznos.

A TPR-t sokféleképpen lehet használni. Nemcsak az új szókincs megtanítására vagy az utasítások begyakoroltatására alkalmazható, hanem használhatjuk történetmesélés, nyelvtani szerkezetek gyakorlásakor is. A legjobb, ha a gyermekek körben állnak és mozgás közben ismétlik az új szót vagy kifejezést, hogy jobban megragadjon bennük.

Jól alkalmazható olyan csoportoknál, ahol különböző képességű gyerekek, különböző tanulótípusok vannak. Nem igényel sok felkészülést, és az óra bármelyik részében szórakoztató lehet.

További információ: http://www.tpr-world.com/

Megosztás: