8 tanács szaktanároknak

Bármilyen tantárgyat is taníts, ha egy nem magyar anyanyelvű gyerek érkezik a csoportodba, komoly kihívásokkal fogsz szembesülni. 8 ötletet gyűjtöttünk össze, amelyek segíthetnek megbirkózni a vegyes csoporttal járó nehézségekkel.

  1. Differenciálni kell, anélkül nem megy. Más feladattal kell készülnöd annak a tanulónak, aki most hall először magyar szót, mással annak, aki már két éve gyakorol és mással az anyanyelvűeknek. Igen, ez annyi munka, mintha nem egy, hanem három órára készülnél fel, és annyit is tartanál meg.
  2. Mivel a diákjaid máson dolgoznak, szükségszerűen más fogja az értékelés alapját képezni. Ha nulláról indul az új tanuló, eleinte nem tudsz mást értékelni, mint hogy elhozza-e a felszerelését, és megtanulja-e azt a néhány, a tantárgyadra jellemző speciális kifejezést, amit kértél tőle. Illetve ha kap segítséget az osztálytermi nyelv elsajátításában, beszámíthatod annak az alkalmazását is.
    Érdemes ezt a helyzetet kihasználni arra, hogy átgondold az egész értékelési rendszert, amivel dolgozol. A legjobb, ha minden diáknál figyelembe veszed az egyéni fejlődést, és amennyire lehetséges, rugalmasan állsz hozzájuk. Rendkívül fontos az átláthatóság: beszélni kell az értékelési szempontjaidról a számonkérés előtt és után is! Akkor is, ha emiatt már megint lassabban tudsz haladni a tananyaggal. Hidd el, meg fog térülni az idő és energia, amit ebbe fektetsz: motiválod a diákjaidat, segítesz nekik, hogy jobban átlássák a saját tanulási folyamatukat, és elejét veszed az olyan, sehová nem vezető konfliktusoknak, amelyek során kivételezéssel, igazságtalansággal vádolnak a többségi diákok.
  3. Egy ilyen helyzetben lévő gyereknek minél gyorsabban meg kell tanulnia viszonylag önállóan dolgozni. Ez amellett, hogy számára hasznos tudás, neked is szükséges ahhoz, hogy a különböző feladatokkal foglalkozó csoportok közt tudj mozogni, mindig másnak segíteni. Lehet, hogy ennek érdekében a szaktárgyad helyett eleinte tanulásmódszertant kell tanítanod, majd a tantárgyhoz szükséges szókincset, és csak a tanév vége felé lehet szó valamiféle szaktárgyi tudásról. Előfordul.
  4. Engedd meg, hogy használja a telefonján a szótár program. Meg szokott térülni ez a fajta bizalom, motiválja a gyereket, és fontos lépcső a fent részletezett önálló tanulásra való képesség felé. Az online szótár használata ráadásul gyors, sokkal hatékonyabb így a feladatok megoldása.
  5. Differenciálás közben figyelj arra, hogy ne ess át a ló túlsó oldalára sem: ne szigetelődjön el teljesen az új diák. Jól bevált módszer például, hogy az óra nyitó- és zárórészében együtt dolgozik az osztály, míg az óra központi részében különböző feladatokkal foglalkoznak.
  6. Az első években sok idegen nyelvű tanulónak nehézséget okoz a magyar kézírás megfejtése, különösen, ha eddig nem latin betűket használtak. Gyakran olyan sok hibával másolnak a füzetükbe, hogy értelmetlen szöveg lesz a végeredmény, emiatt nem tudnak otthon tanulni.
    Sokat segíthetsz azzal, ha mindig adsz vizuális támogatást is a jegyzetkészítéshez: a gépelt szöveg az ideális, használhatsz például projektort, okos táblát, előre nyomtatott jegyzetlapot, tankönyvi szövegrészletet. Ha pedig csak a hagyományos tábla marad, akkor írj nyomtatott betűkkel, az is óriási segítség.
  7. Aki egy közösségbe lépve nem vagy alig ismeri annak nyelvét, szinte biztos, hogy igyekszik majd elbújni. Ezek a gyerekek jellemzően nem fognak szólni, ha valami problémájuk van. Pedig ahhoz, hogy megfelelően tudd őt segíteni, elengedhetetlen a visszajelzés. Több figyelmet, érdeklődést igényel egy ilyen diák, rendszeresen menj oda hozzá, ajánld fel a segítséged, kérdezd meg, hogy ítéli meg a kapott feladat nehézségét!
  8. A türelem és a rugalmasság magaddal szemben sem árt. Ha úgy látod jónak, változtass az eredeti elképzeléseiden! Nagyon nehéz egy nem anyanyelvi beszélő nyelvi szintjét, egyéb képességeit, terhelhetőségét reálisan megítélni, könnyen lehet, hogy neked sem elsőre fog sikerülni. A kitartó munka viszont ebben az esetben is meghozza gyümölcsét.
Megosztás: