Még 6 módszer az osztálytermi nyelv megismertetésére és gyakoroltatására

Rendkívül fontos, hogy a gyermekek a lehető leghamarabb megismerjék az osztályteremben használt hasznos szavakat és kifejezéseket. Nemcsak az órát tesszük dinamikusabbá és a mi munkánkat könnyítjük meg ezzel, hanem a gyerekek is sokkal nagyobb biztonságban érzik magukat, ha például tudják, hogyan kell kikéredzkedni.

Mivel minden csoport más, illetve minden gyermek más előzetes tudással érkezik hozzánk, ezért először is végig kell gondolnunk, hogy mik azok a szavak és kifejezések, amiket meg szeretnénk tanítani.

Mi lehet hasznos például?
  • Felszerelés: asztal, könyv, papír, toll, ceruza, füzet, mappa
  • Tárgyak a teremben: tábla, számítógép, ablak, ajtó
  • Emberek: tanár, tanuló/diák, osztálytárs, igazgató bácsi/néni
  • Kérések, szükségletek: „Kimehetek a mosdóba?”, „Ihatok?”, „Fáj a …”
  • Utasítások: „Figyelj!”, „Ülj le!”, „Gyere”, „Ne…”
  • és egy kis udvariasság: „Kérem a….”, „Kérek….”, „Tessék”, „Köszönöm”
Hogyan lehet ezeket a szavakat és kifejezéseket a legjobban bemutatni és gyakorolni?

  1. Talán az egyik legjobb módszer az, amikor képek és párbeszédek segítségével ismertetjük meg a gyerekekkel az osztálytermi nyelvet. Ezeket a párbeszédeket gyakorolhatják a tanulók párosan, kisebb csoportban, az egész osztály közösen vagy a tanár és egy-egy gyermek. Adhatunk különböző párbeszédet a pároknak és miután begyakorolták őket, eljátszhatják a jelenetet a többi párosnak. Miután kész vannak, a párok kicserélhetik a párbeszédüket egy másik párossal.
  2. Ismétlés, ismétlés, ismétlés: Folyamatosan ismételjük és ismételtessük a megtanulandó szavakat és kifejezéseket.
  3. Activity (rajz): Hívjunk ki egy tanulót a táblához, aki húz egy kártyát egy tárgy nevével, ami megtalálható a teremben. Mialatt a tanuló a táblára rajzolja a tárgyat, a többieknek ki kell találni, hogy mi az.
  4. Hány tárgyat találunk? A tanulók csoportokban írják össze egy papírra, hogy milyen tárgyakat látnak a teremnek abba a részében, ahova küldtük őket. A csapatok az idő lejárta után, helyet cserélnek. Az a csapat nyer, amelyik több tárgyat írt össze.
  5. Gondolattérkép: Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy mire emlékeznek a tanulók az előző tanévben tanult szavakból. Csapatokban készíttessünk velük gondolattérképet.  
  6. Folyékony beszédkészséget fejlesztő memóriajátékok: Egy nagyon jó játék például az angolul Hot Potato néven ismert körjáték: álljanak körbe a tanulók, egy labdát dobunk az egyik tanulónak. Akihez a labda kerül, annak 3 másodpercen belül mondania kell egy osztályteremhez/iskolához köthető szót, ha nem tud mondani, ki kell állnia a körből. Ha tud, akkor tovább kell dobnia a labdát. Ugyanazt a szót nem mondhatják többször.

Forrás: 100 ESL Games

Megosztás: