8 +1 ötlet az új tanuló fogadására

Még egy felnőttnek is nehéz lenne egy idegen országban új életet kezdeni, főleg ha egy teljesen eltérő nyelvű, kultúrájú, esetleg írásmódú világba csöppenne. Az ebből adódó frusztrációt, a kultúrsokkot, a honvágyat nagyon nehéz lehet elviselni. Éppen ezért úgy gondolom, hogy tanárként az a feladatunk, hogy megkönnyítsük az osztályunkba kerülő nem magyar anyanyelvű külföldi vagy magyar származású, de már magyarul nem beszélő gyermek életét. Tudom, hogy ez nem könnyű feladat, ezért hoztam néhány ötletet segítségnek:

  1. Pozitivitás: a legfontosabb, hogy az osztálytanító vagy tanár pozitívan álljon hozzá a változáshoz. Ha már az első nap úgy megyünk be a terembe, hogy a magyarul nem tudó tanuló problémát jelent nekünk, még ha nem is mondjuk ki, a gyerekek megérzik ezt. Tényleg nem fogunk tudni haladni az anyaggal, és az új gyereknek sem fogunk tudni segíteni a beilleszkedésben. Próbáljunk meg arra gondolni, hogy egy kultúrával és nyelvvel gazdagodott az osztályunk!
  2. A kultúra, nyelv megismerése: mielőtt a gyermek „belépne az osztályterembe”, próbáljunk információt szerezni a kultúrájáról, nyelvéről. Ez sokat fog nekünk segíteni később. 
  3. Az osztály felkészítése, érzékenyítés: beszélgessünk az osztállyal arról, hogy lesz egy új tanulónk, meséljünk a gyerekeknek az új tanulóról, az országáról és kérjük meg őket, hogy fogadják szeretettel és segítsenek neki.
  4. Üdvözlőlap, füzet készítése: Készítsünk üdvözlőlapot vagy füzetet, akár a gyerekek segítségével magyarul, illetve amennyiben lehetséges a gyermek anyanyelvén. A füzetbe belekerülhet egy üdvözlet, az iskola adatai, tanszerlista, információ az ebédről, a titkárság nyitva tartásáról, a közlekedésről, az iskolaorvosról, hogy kihez fordulhat, és pár alapszót is felsorolhatunk képekkel.
  5. Szülőkkel való ismerkedésa háttér megismerése: nagyon fontos, hogy megismerjük a gyermek hátterét, milyen nyelveket tanult, milyen volt a korábbi iskolája, milyen tantárgyakat tanult stb.
  6. Tanuljuk meg a gyermek nevét kiejteni! – még akkor is, ha választott magának másik nevet, ismerjük az eredeti nevét
  7. Képeskönyv/szótár készítése: ez is lehet akár osztálymunka, készíthetünk egy pár oldalas képes szótárt a legfontosabb szavakkal és kifejezésekkel, amire szüksége lehet a mindennapi életben.
  8. Iskolabejárás: rögtön az első nap nézzük meg együtt az iskolát. Megbízhatunk pár osztálytársat is ezzel a feladattal.
  9. Egyszerű, non-verbális feladatok kiosztása az első naptól: bár nem tud még magyarul, azért biztosan szeretne az új tanulónk is hasznos része lenni a közösségnek, megkérhetjük, hogy ossza ki a papírokat, vagy legyen tanárasszisztens.

+1) Tanulótárs: ha van már az osztályunkban egy azonos anyanyelvű gyermek vagy vállalkozó, megkérhetjük, hogy segítse az új tanulónkat az első pár héten.

Megosztás: