Még 6+1 tanács az új tanuló fogadásához

Rab Lilla kolléganőnk tanácsai osztályfőnököknek:


Nemcsak az új diáknak, de az osztályfőnöknek is embert próbáló feladat, amikor magyarul nem vagy alig beszélő diák érkezik az osztályába.

Rengeteg munka hárul rád az új diákot fogadva, ezt el kell fogadnod. Kulcsszereped van abban, hogy az újonnan érkező megtalálja-e a helyét az iskolában, és ezzel megalapozod, megtalálja-e a helyét az országban. A nagy feladat nagy terhekkel jár, ugyanakkor ha nyitott maradsz, cserébe értékes és szívet melengető tapasztalatokban lesz részed. Saját hibáinkból és sikereinkből tanulva gyűjtöttünk össze hat tanácsot, amelyek segíthetnek neked.

  1. Ha nincs közös nyelv a szülőkkel, ragaszkodj hozzá, hogy hozzanak magukkal egy közvetítőt! Ez a személy gyakran nem tolmács lesz, hanem egy régebb óta itt élő honfitársuk, egy kolléga vagy egy távoli rokon. Elengedhetetlen, hogy tudjatok kommunikálni egymással, és gyakran nem célravezető, ha a gyerek fordít köztetek.
  2. A külföldről ideérkező családok sokszor nincsenek tisztában az itteni ünnepnapokkal, szabadnapokkal. A szülők sokszor Magyarországon is nemzetközi környezetben dolgoznak, ahol más a munkarend, mint az itthon megszokott. Ne felejts el olyan, nekünk alapvető dolgokat is elmondani, mint hogy március 15-én nincs iskola. 
  3. Ahogyan mások az ünnepek, a kultúra egyéb sajátosságai is eltérnek. Próbálj meg kívülről tekinteni a magyar szokásokra. Például szólj előre, hogy milyen öltözetet vársz el iskolai ünnepek alkalmával, meséld el neki, miről szól a ballagás.
  4. Vannak olyan kultúrák, ahol nem magától értetődő, hogy a beteg gyereket orvoshoz viszik, vagy hogy a szülő csak korlátozott számú igazolást adhat. A magyarországi szabályokat érdemes már a beiratkozáskor tisztázni a családdal.
  5. Fontos, hogy egy ilyen esetben a szokottnál is többet kommunikálj a kollégáiddal: szólj nekik előre az új diák érkezéséről, szánj időt arra, hogy megbeszéljetek egységes irányelveket, oszd meg velük a saját ötleteidet, jó gyakorlataidat. Sokszor néhány kedves szó is sokat jelent, hiszen vannak tanárok, akik nem tudnak mit kezdeni egy ilyen helyzettel. Te tudsz segíteni nekik abban, hogy megbirkózzanak az új helyzettel.
  6. Kérj segítséget! Van olyan kollégád, aki szerzett már hasonló tapasztalatot? Kérdezd meg, hogy csinálta! Keress weboldalakat, facebookos közösségeket, ahol találsz ötleteket és anyagokat. Nem kell nulláról indulnod!

+1: A sok feladat közepette időről időre állj meg és kérdezd meg a gyereket, hogy érzi magát. Lehet, hogy nem látszik rajta, de biztos, hogy nagyon sokat jelent neki ez a fajta figyelem.

A felsoroltak közt van bőven olyan teendő is, amit egy ideális világban nem az osztályfőnöknek kellene elvégeznie. Mégis, ha nem működnek jól a dolgok, neked fog stresszt, megoldandó konfliktusokat, újabb feladatokat okozni, így magadon segítesz, ha ezeket is felvállalod. Az a tapasztalat, hogy minél több energiát fektetsz a körülmények rendezésébe a gyerek érkezésekor, annál könnyebb lesz a későbbiekben mindkettőtök élete. Kitartás!😊

Megosztás: