Fordított osztályterem

Rab Lilla kolléganőnk tippje:

Az ma már közhelynek számít, hogy mennyivel hatékonyabb, ha frontális oktatás helyett a diákjaink csoportmunkában dolgoznak, mi pedig facilitátorként segítjük az ő munkájukat. Ha nyelvi készségek szempontjából heterogén az osztály, ez sokszorosan igaz. Gyakran és jogosan merül fel azonban a kérdés, hogy az osztály egyetlen tanára hogyan legyen jelen egyszerre a különböző csoportoknál, hogyan tartson meg egyszerre több, különböző órát a gyerekek eltérő szükségleteihez igazodva. Ebben nyújthat segítséget a fordított osztályterem módszere.

Az elnevezés arra a munkarendre utal, amelyet a magyar iskolarendszerben is a legtöbben alkalmazunk: az új anyag megismerése, elsajátítása az osztályteremben zajlik, majd házi feladatként önálló gyakorlófeladatokat adunk, remélve, hogy otthon, elmélyült munkával leülepedhet az iskolában megszerzett tudás. A módszer ennek a szokásnak a hatékonyságát kérdőjelezi meg, és tesz javaslatot az osztályteremben és otthon végzett munka felcserélésére.

A tanár az új ismeret feldolgozását házi feladatként adja a diákoknak, akik otthon ismerkednek a tananyaggal. A tanár ehhez biztosít saját vagy mások által készített videót, internetes vagy nyomtatott szöveget. A differenciálás ebben az esetben már azáltal biztosított, hogy minden diák a saját tempójában készülhet, kiszótárazhatja a szavakat, rákereshet az adott tananyagra a saját nyelvén, hogy jobban megértse azt. Emellett persze segíthetjük azzal is az idegen nyelvű diákunkat, hogy eltérő segédanyagot biztosítunk számára, például rövidebb, egyszerűbb nyelvezetű szöveget, feliratos videót keresünk neki. Ezután a tanórán, az osztályteremben a gyakorlás, felmerülő kérdések tisztázása kerül a középpontba– amennyire lehet, heterogén csoportokban dolgozva. Azok a diákok, akik könnyebben veszik az akadályokat, akár már az óra elején, önállóan nekiláthatnak a saját, nehezebb feladataiknak, míg a tanár az idegen nyelvűekkel tisztázza, hogy mindenkinek sikerült-e megértenie az alapokat. Majd miután elindította az idegen nyelvű csoport(ok) munkáját, segítheti az önállóbb gyerekek továbbhaladását.

Nagyszerű kedvcsináló és ötletadó videókat lehet találni az interneten már magyar nyelven is a fordított osztályteremről, érdemes például ezt megnézni:

A módszer nagy előnye, hogy segít hatékonyabban kihasználni a rendelkezésre álló időt, sikerélményt jelenthet a pedagógusnak és az önálló tanulásban fejlődő gyerekeknek egyaránt. Érdemes fokozatosan építkezni: eleinte rövidebb, egyszerű tananyagokat adni otthoni feldolgozásra, és egy-egy ilyen órát alaposan előkészíteni.

Megosztás: