Bemutatkozott a MidKid – Összefoglaló a magyar mint idegen nyelv napjáról

December 8-án a MidKid csapata is részt vett A Magyar mint idegen nyelv napján, amelyre a  a MANYE (a Magyar Alkalmazott Nyelvészek és Nyelvtanárok Egyesülete) rendezésében került sor. A program különösen közel állt a szívünkhöz, hiszen a kisgyermekek magyar mint idegen nyelv tanulása állt az esemény fókuszában. A délután folyamán gondolatébresztő és izgalmas gyakorlati példákat is felvonultató előadásokat volt alkalmunk meghallgatni. 

Fruttus Hajnalka több éves multikulturális, többnyelvű környezetben végzett óvodai munkája során szerzett tapasztalatait osztotta meg velünk. Bemutatta, hogyan lehet a mindennapi óvodai életet úgy szervezni, illetve a gyerekekkel való kapcsolatot úgy kialakítani, hogy az pozitív hatással legyen a nem magyar anyanyelvű gyermekek magyar nyelvi fejlődésére.

Odafigyelnek például arra, hogy a gyerekek vegyes nyelvi összetételű csoportokban dolgozzanak, így facilitálva a magyar mint közvetítő nyelv használatát. A gyermekekkel való kapcsolattartás fontos része az óvodapedagógusok részéről az egyszerűsített, lassú, egyértelmű gesztusokkal, arcjátékkal kísért nyelvhasználat is, amely megkönnyíti a nem magyar anyanyelvűek számára a hétköznapi óvodai nyelv elsajátítását. Ugyanakkor Hajnalka arra is felhívta a figyelmet, hogy nem szabad túlságosan leegyszerűsíteni a gyermekekkel használt nyelvet, hiszen egy-egy bonyolultabb nyelvi panel elsajátításával hosszú távon egy jól variálható készletet is elsajátítanak a gyermekek. A résztvevőket is bevonva több inspiráló játékötletet is megosztott velünk, amelyet a mindennapi óvodai gyakorlatban a gyermekek nyelvi fejlesztésére használ.  Ötleteket kaptunk élő társasjátékok megalkotásához, ahol maguk a gyerekek lehetnek a bábuk. Versenyezhettünk képes kártyákkal játszható csoportos memóriajátékban, és azt is kipróbálhattuk, hogy miként válhat izgalmas segédeszközzé néhány színes légycsapó a szókincsfejlesztésben (Egy hasonló játék ötletet már mi is megosztottunk korábban. Ez itt érhető el.).  

Látván hogy a magyar anyanyelvű felnőtt közönség milyen jól szórakozott a játékok során, biztosak lehetünk benne, hogy az ovisok is rendkívül élvezik Hajnalka foglalkozásait. A MidKid csapata is nagyon fontosnak tartja a játékos elemek bevonását a magyar mint idegen nyelv tanulási folyamatába, így örömmel próbáltunk ki néhány játékot, és rengeteg inspirációt szereztünk további játékok megalkotásához.

Schmidt Ildikó Az iskolaérettség mérése többnyelvű gyermekek esetében című előadása során képet kaphattunk a nem magyar anyanyelvű gyermekek óvodai helyzetéről, illetve a beiskolázás során felmerülő elsősorban nyelvi eredetű problémákról. Az előadó arra is rávilágított, hogy a nyelvi hátrány nagyban megnehezíti az iskolaérettség megállapítását, hiszen az iskolaérettséget megállapító teszteket, például a DIFER mérést, anyanyelvű beszélőknek állították össze. A kutatások azonban azt mutatják, hogy már félnapos óvodai tartózkodásnak is fontos szerepe van abban, hogy a későbbiekben a nem magyar anyanyelvű gyerekek teljesíteni tudják az iskola által támasztott követelményeket. Nemrég megjelent tanulmányára is utalt akkor, amikor bemutatta egy pedagógiai szakszolgálat munkáját, ahol nem magyar anyanyelvű gyermekek nyelvi fejlesztését támogatják.

Nagyházi Bernadette A kommunikatív kompetencia játékos fejlesztése címmel tartott előadásában megosztotta velünk módszerének alapelemeit, amelyet a gyermekek magyar mint idegen nyelvi oktatásában szerzett évtizedes tapasztalatára építve dolgozott ki. A legkisebb korosztály igényeinek, illetve tanulási sajátosságainak megfelelően az írással szemben a szóbeli elsajátítás kerül előtérbe. A grafitceruzát, tollat felváltja a színes ceruza, a játék, az élményszerzés, a nyelvtani szabályok megtanulása helyett pedig dramatizált és jól begyakorolt dialógusokon keresztül ismerkednek a gyerekek a magyar nyelvvel.

Néhány kicsiknek szánt feladattal és játék ötlettel is megismerkedhettünk a város és a tájékozódás témaköréhez kapcsolódóan. Hasonló projektalapú, játékokkal bővíthető anyagot mi is megosztottunk korábban. Ennek leírása itt érhető el. Az előadó ötlettel szolgált arra is, hogy nem saját gyártású társasjátékokat, ez esetben pl. a Carcassonne nevű játékot is hatékonyan be tudjuk vonni a tanulási folyamatba. A továbbiakban mi is igyekszünk majd további társasjátékokat felfedezni és megosztani,  amelyeket sikeresen lehet használni a nyelvtanításban.

A nap zárásaként örömmel vettük a lehetőséget, hogy bemutassuk a MidKid.org-ot az összegyűlt közönségnek. Felnőtt társaságban is lételemünk a játék, ezért a résztvevőket kicsit megmozgatva invitáltuk közös gondolkodásra a csapatot a nem magyar anyanyelvű gyermekek tanításával kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdések kapcsán. Ezt követően röviden bemutattuk az oldalon fellelhető tartalomtípusokat, köztük az egyszerűsített tananyagokkal foglalkozó induló sorozatunkat. (A kapcsolódó bejegyzések itt és itt találhatók.)

Arra is lehetősége nyílt a résztvevőknek, hogy kipróbáljanak többféle feladatípust például az öltözködés témaköréhez kapcsolódóan. (Ezek már a blogon is elérhetők: itt, itt, és itt.) Végezetül pedig egy közös társasjátékozásra is sor került szintén az öltözködés témaköréhez kapcsolódóan. (A játék és leírása letölthető innen.)

A nap folyamán sok érdekes és értékes információval, ötlettel gazdagodtunk. Rengeteg inspirációt nyertünk a folytatáshoz. Köszönjük a lehetőséget a Magyar Alkalmazott Nyelvészek és Nyelvtanárok Egyesületének és a helyszín biztosítását az Orchidea Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolának! Reméljük, hogy lesz még alkalmunk hasonló rendezvényeken részt venni!

Megosztás: