Várostervezés – projekt játékötletekkel

  • Előkészület: A3-as műszaki rajzlapok vagy kartonok, színes ceruzák, filctollak, társasjátékfigurák (opcionális)
  • Idő: 45-90 perc (bemutatással és további feladatokkal együtt akár több órát is igénybe vehet)
  • Szint: A1, (A2, B1)

Kérjük meg a diákokat, hogy tervezzék meg saját városukat, és feliratozzák az épületeket! A feladatot akkor célszerű adni a diákoknak, ha már megismerkedtek néhány alapvető hely, intézmény elnevezésével (pl. iskola, bolt, kórház, park, játszótér, mozi, színház, állatkert, múzeum). Csoportlétszámtól függően lehet egyéni, páros, vagy csoportos is a megvalósítás.

Az elkészült városterveket a diákok egyszerű mondatokkal prezentálják is!

Pl. Itt van a kórház. A kórház mellett van egy bolt.

Kezdő szinten már az új szókincs memorizálása is elég kihívást jelent, esetleg – ha már tanulták – a helyet jelölő névutókkal lehet színesíteni a prezentációt. Vegyes csoportban a nyelvi szinttől függően bonyolultabb is lehet a bemutatás. Pl. Az iskolától jobbra van a cukrászda. Itt nagyon finom a fagyi.

Játékötlet: Ki a legjobb idegenvezető?

A diákok választanak maguknak egy játékfigurát (ha nincs kéznél ilyen, akkor bármilyen apró tárgy pl. radír, hegyező is megteszi). Kiválasztunk egy diákot, akinek a várostervével játszani fogunk. A diák kérdéseket tesz fel a többieknek. Pl. Hol van a kórház? A többiek megpróbálják elsőként ráhelyezni a figurájukat az adott helyre, és megválaszolni a kérdést (Itt van a kórház.). Az a győztes, aki a játék során legtöbbször elsőként tudja elhelyezni a figuráját. Az játékkedv függvényében több kört is játszhatunk, vagy akár sorra kerülhet mindegyik városterv is. Érdemes már a prezentációk során felhívni a diákok figyelmét a későbbi játékra, így jobban fognak figyelni egymás munkájára.

Játékötlet: Tájékozódási verseny

A diákokat két csoportra osztjuk. Mindenki készít egy-egy szöveges útvonaltervet a saját városához. Pl. Menj az iskolából a könyvtárba, a könyvtárból a boltba, a boltból a moziba… A csapatok ezt követően felváltva kihívnak egy-egy embert a másik csapatból, hogy egy játékfigura segítségével járja be valamelyik útvonaltervet a hozzá tartozó városterven. A kihívott játékost a csapattársak szóban segíthetik, de a figurát csak egyetlen ember mozgathatja. Fontos, hogy mindkét csapatból minden játékosnak sorra kell kerülnie.

A játékhoz szükséges legalább a –ba, –be és a –ból, –ből ragok, szerencsésebb esetben az irányhármasságot kifejező valamennyi rag ismerete. Ne felejtsük el, hogy a következő szavak esetén nem a –ba, –be és a –ból,-ből ragot használjuk: piac, pályaudvar, repülőtér, játszótér, rendőrség, tűzoltóság, posta, esetleg egyetem, főiskola! A diákok számára, hacsak nem tanítottuk meg nekik korábban, akkor ez nem egyértelmű, ezért fel kell rá hívni a figyelmüket.

Megosztás: