7+1 tipp a digitális oktatáshoz

A digitális oktatásra való kényszerű átállás világszerte kihívások elé állítja a pedagógusokat, a gyerekeket és a szülőket. A következő bejegyzésben abban szeretnénk segítséget nyújtani, hogy hogyan tudjuk digitális úton támogatni a külföldi diákok magyartanulását.

Az elmúlt hetekben rengeteg forrásból tájékozódhattunk a digitális oktatási lehetőségek tekintetében, és nagyrészt kialakult, hogy ki milyen platformok segítségével tartja a kapcsolatot a diákokkal, ezért elsősorban a módszertani lehetőségek terén szeretnénk néhány ötlettel szolgálni.

  1. Jelöljünk ki reális célokat! Valószínűleg nem ebben az időszakban fogjuk megtanítani a múlt idő teljes paradigmáját vagy a magyar beszédhangok helyes ejtését. Fejleszthetjük azonban az olvasott és hallott szöveg értését, az íráskészséget, illetve a szókincset. Kis mennyiségű, rendszeres tananyaggal elérhetjük, hogy a diák ne felejtse el az eddig tanultakat (ez az adott szituációban már önmagában eredmény lehet), és bővüljön a tudása. Elsősorban ne a számonkérésen legyen a hangsúly, de biztosítsuk a tanulás lehetőségét. Bizonyosodjunk meg arról is, hogy a diákok kompetensen tudják-e használni az internet adta lehetőségeket pl. online szótár, képkeresés.
  2. Támogassuk a diákok közötti kapcsolattartást!
    Könnyen elképzelhető, hogy a diákunknak egyáltalán nincs offline magyar anyanyelvű kapcsolata ebben az időszakban. Ha kapcsolatban állunk a külföldi tanuló magyar anyanyelvű osztálytársaival, kérjük meg őket, hogy őt is vonják be az egymást közti online kommunikációba. Egy-egy érdeklődő üzenet vagy hír a többiekről sokkal motiválóbb lehet a gyerek számára, mint bármilyen szépen összeállított digitális tananyag. Egy osztálycsoportban például rengeteg élő nyelvi fordulattal találkozhat a diákunk írott formában.

    Az újdonságok összegyűjtése akár a nyelvi fejlesztés részét is képezheti. Például készülhet párbeszéd az új szavak, panelek bevonásával.

    Fontos, hogy a kapcsolattartás mindegyik fél részéről önkéntes és pozitív irányultságú legyen, véletlenül se váljon a külföldi diák cyberbullying áldozatává.

  1. Önálló projektmunka: Az offline oktatásban is rendkívül hatékonyak az egyedül elkészíthető projektek (pl. plakát, lapbook, prezentáció). Amennyiben van lehetőség valós idejű konzultációra, szánjunk időt a részfeladatok, munkafázisok megbeszélésére, hogy a feladatra fordított idő valóban produktív legyen. Gondoljuk át a diákok által hozzáférhető forrásokat, és legyünk rugalmasak ebben a tekintetben. (Pl. 5 különböző színű A3-as karton beszerzése nem biztos, hogy jelenleg reális elvárás.) Továbbá ajánljunk mi is a témához fellelhető online forrásokat.

    Néhány ötlet:
    Tárgyak a környezetemben: A diák az otthonában található helyiségeket sorra véve gyűjtsön össze olyan hétköznapi tárgyakat, amelyeknek még nem ismeri az elnevezését. A asztaltól a konyhapulton át a zuhanyrózsáig széles a paletta nyelvi szint tekintetében is. A gyűjtésből készülhet pl. plakát, lapbook, prezentáció, de akár makett is.
    Rendezvényszervezés: A megvalósítás lehetősége ugyan még távol, de üdítő lehet akár csak papíron elmerülni pl. egy szabadtéri osztálybuli részleteiben. Készülhet lista a beszerzendő ételekről, italokról, dekorációról, írhatunk meghívót (haladó szinten akár baráti és hivatalos verzióban is), megtervezhetjük a plakátot, kitalálhatjuk a programokat, amelyhez akár programfüzet is készülhet programajánlóval (haladó szint). A „megvalósulásról” pedig készülhet beszámoló az iskolaújságba/weblapra (haladó szint).

  1. Napló/blogírás: Az íráskészség és a szókincs fejlesztésére alkalmas feladat lehet, ha a diákok naplót vezetnek. Ez lehet, napi vagy heti egyszeri alkalom, néhány mondat vagy hosszabb összefüggő szöveg, de fontos, hogy mindig szerepeljen benne valami, a korábbiakhoz képest új elem. Bedobhatunk hétről hétre egy-egy új témát, aspektust (pl. kapcsolattartás a barátokkal, rokonokkal; tanulási nehézségek, étkezés), de sokat segíthet az is, ha “cserébe” mi is megosztunk egy-egy a napjainkat bemutató szösszenetet. Azon túl, hogy az általunk írt szöveg minta- és ötletadó lehet, a feladat jellegét is megváltoztatja, a számonkérés helyett a kapcsolattartás dominál.
  2. Folyamatalapú szövegalkotás: Sorozatos fogalmazási feladatok helyett rengeteget tanulhat a diák abból is, ha ugyanazzal a szöveggel dolgozik hosszabb távon. Első lépésként összegyűjtheti a diák az adott témához kapcsolódó szókészletet, készülhet az adott témához gondolattérkép, és csak ezután kerül sor az írásra. A digitális platformok előnye, hogy megkönnyíti a szövegek javítását, átalakítását. A diák pedig abból tanulhat a legtöbbet, ha mindezt önmaga teszi. Javítások helyett megjegyzésekkel segíthetjük az önálló nyelvi hibák korrigálását (pl. emlékeztetjük a diákot egy nyelvtani szabályra), illetve javasolhatunk további témákat, aspektusokat, amellyel ki lehetne egészíteni a szöveget.
  3. Videók: A különböző videómegosztókon található anyagokat is jól hasznosíthatjuk a távoktatásban.

    Válasszunk rövid videókat! Már egy 5 perces videó is többszöri újranézéssel, értelmezéssel, az új szavak kiszótározásával, és a hozzá kapcsolódó feladatok megoldásával bőségesen kitehet egy 45 perces tanulási egységet. Ez sokkal hatékonyabb módja a tanulásnak, mintha arra kérjük a diákot, hogy nézzen meg 90 perces játékfilmet, ahol jó esetben a képsorok alapján tudja csak követni a történéseket. Olyan videókat válasszunk, amelyek nyelvi anyaga nem haladja meg jelentősen a diákok nyelvi szintjét! Hasznos, ha a videó képi világa segíti a videó megértését. A legjobb, ha a videóhoz speciális kérdéssort, feladatokat tudunk összeállítani, de vannak olyan feladatok, amelyeket szinte bármelyik videónál alkalmazhatunk.

    Feladatötletek:

    • 7 új szó gyűjtése a szövegből, és példamondat írása ezekkel
    • Kérdések írása válasszal (Azaz a diákok maguk írnak kérdéseket. Ezeket akár később ki is cserélhetjük közöttük.)
    • Véleménynyilvánítás a videóról vagy a videó témájáról (összefüggő szöveg vagy tetszett/nem tetszett táblázat)
    • cselekmény pármondatos összefoglalása
    • szereplők jellemzése

Videók kicsiknek:

Lola meséi
Bogyó és Babóca 
Bartos Erika – Együtt lenni jó 

Videók nagyobbaknak:

Okosdoboz videók (A videók alatt szövegesen is megtalálható a videó tartalmi összefoglalója)
Pamktuya-Zeneparódiák (magyar felirattal)

7. Fordított osztályterem: Amennyiben van lehetőség a diákokkal való konzultációra pl. videochat formájában, érdemes kipróbálni ezt a módszert, melynek lényege, hogy az új anyag elsajátítása nem a kontaktórán történik, hanem önálló munka formájában. A konzultáció pedig az egyéni munka támogatását szolgálja. Egy korábbi bejegyzésünk bővebben is foglalkozott a módszerrel: Fordított osztályterem.

+1 Hagyjunk időt!

Ne felejtsük el, hogy a diákok nagy része jó esetben szülői segítséggel, de sok esetben egyedül kénytelen boldogulni nem csak az általunk adott, de egyéb iskolai feladataival is. Ami tantermi körülmények között, közvetlen tanári instrukcióval 45 perc alatt könnyedén elvégezhető, az önálló munkaként akár 2-3-szor annyi időt is igénybe vehet. Önálló kutatómunkánál minél pontosabb instrukciókat tudunk adni, annál jobban megkíméljük a diákot a fölösleges keresgéléstől. Projektmunkára adjunk nyugodtan akár több hetet is, de segíthetjük a diákokat az idő beosztásában, ha kijelölünk részfeladatokat.

 

 

Megosztás: