Egyszerűsített tananyagok – Történelem (Athén vs. Spárta)

  • Eszközök: olló, cellux, hurkapálca
  • Előkészületek: nyomtatás (feladatlapok + 1-1db Athén és Spárta felirat / csoport), Athén és Spárta „táblák” elkészítése
  • Idő: 35′ ( ebből kvíz: kb. 15-20′)
  • Szint: Ha csoportban dolgozunk, kezdőkkel is használhatjuk.

A következő témánk a két városállam, Athén és Spárta összehasonlítása. Ez egy nagyon jó téma, többféleképpen is fel lehet dolgozni. A mi ötletünk célja, hogy bevonjuk a nem magyar anyanyelvű gyermeket az órába. Szeretnénk, hogy ő is aktív tagja legyen az osztálynak. Ehhez természetesen szükség van arra, hogy előtanítsuk neki a kulcsfogalmakat, illetve hogy a szövegeket lebontsuk úgy, hogy ő is megértse.

A térben és időben való elhelyezés mellett, nagyon jó megértést könnyítő módszer a grafikus rendezők (graphic organizers) használata. Ilyen grafikus rendező például a gondolattérkép vagy az időszalag is, amelyekről már korábban írtunk. Ebben a feladatlapban mi a Venn-diagramot használtuk.

Olvassuk el a szöveget, és kérjük meg a gyerekeket, hogy a diagram segítségével hasonlítsák össze a két városállamot. Ezt a részt akár az órán közösen is megcsinálhatjuk, mert a magyar gyerekeknek sem árt, ha ilyen formában tanulnak vagy ismétlik át az anyagot, de az óra előtt is elkészíthetik.

A követketkező rész a kvíz, ehhez alkossunk vegyes csoportokat. Minden csoport kapjon egy Athén és egy Spárta táblát (hurkapálcikára vagy fakanálra celluxszal ragasztott felirat). Ha lehet, az állításokat egyesével vetítsük ki a táblára, ha ez nem lehetséges, akkor minden csoport kapjon egy-egy kvízt. Egyesével olvassuk fel az állításokat. A csoportok nyújtsák fel azt a táblát, amelyik városállamra szerintük igaz az állítás. Az a csoport nyer, amelyiknek több helyes válasza volt.

Letöltés: Athén vs. Spárta

Tankönyv: Történelem 5.

Megosztás: