Alibi játék

  • Szint: B1, B2
  • Idő: 20-25′
  • Előkészületek: egy érdekes történet kitalálása, kártyák elkészítése, esetleg kinyomtatása

Az Alibi játékot már régóta játszuk az angolórákon a folyamatos múlt idő (Past Continuous) gyakorlása céljából, de a játék a magyar múlt idő gyakorlására is alkalmas.

Az óra előtt készítsünk kártyákat „rendőrség 1”, „rendőrség 2”, illetve „gyanúsított” feliratokkal. Két gyanúsítottunk lesz és annyi rendőrünk, amennyi a csoport létszáma. A lényeg, hogy két rendőrőrsön fog folyni a kihallgatás egyszerre. Esetleg nyomtassuk ki a kártyákat és a feladatlapot, ami a játék leírása után letölthető ebből a bejegyzésből.

Találjunk ki egy izgalmas történetet, amely valahogy kapcsolódik a gyerekekhez, az iskolához vagy a helyhez, ahol vagyunk. Pl.:

„Tegnap este 10 órakor betörtek az iskolánkba. Semmi mást nem vittek el csak az igazgató bácsi nagy értékű óráját. A rendőrséget természetesen azonnal kihívták, de ők csak pár bizonyítékot találtak és két gyanúsítottat. Nem tudják ki a betörő.”

Meséljük el a történetet, majd írjuk fel a táblára a bizonyítékokat. Pl.:

„lábnyomok a sárban, egy kék ruhadarab, egy színházjegy szombatra, egy vonatjegy Debrecenbe, egy számla a Tescoból (tej, kenyér, gumikesztyű)”

Minden gyerek húzzon egy-egy kártyát. A két gyanúsítottat küldjük ki a folyosóra, hogy kitalálják a történetüket és az alibit. A két rendőrőrs pedig alkosson min. 10 múlt idős kérdést. Olyan kérdéseket kell kitalálniuk, amivel lebuktathatják a bűnözőt. Természetesen többet is kérdézhetnek, nem muszáj csak múlt időt használniuk (pl.: Szeretsz színházba járni?) és a kihallgatásoknál is szabadon játszhatnak.

Amikor elindítottuk a két rendőrörsön a munkát, menjünk ki a gyanúsítottakhoz és kérjük meg őket, hogy válasszák ki egymás közül, hogy ki lesz a valódi elkövető. A feladatuk, hogy a két rendőrörst megtévesszék, hogy senki ne jöjjön rá, hogy ki a betörő.

Erre a feladatra körülbelül 10-15 percet adjunk.

Amikor a redőrök és a gyanúsítottak is elkészültek, kezdődhet a játék. Az egyik rendőrörs az egyik, a másik a másik gyanúsítottat hallgatja ki, majd pár perc múlva cserélnek. A két kihallgatás után adjunk 1-2 percet a rendőröknek, hogy megbeszéljék, amit hallottak. A két gyanúsítottat állítsuk a tábla elé, és hallgassuk meg a rendőrök véleményét, mindkét rendőrörst hallgassuk meg! Az a rendőrörs nyer, aki kitalálta, hogy ki a betörő. Kaphatnak egy pluszt, pirospontot stb. Ha senki nem jött rá az igazságra, akkor a két gyanúsított kaphat egy-egy pluszt, hiszen remek alibijük volt. 🙂

Letöltés: Bűnözők és rendőrök Alibi játék

Megosztás: