A balatoni kecskeköröm meséje – dráma

  • Szint: B1, B2 (de mivel mindent eljátszunk, lehet alacsonyabb nyelvi szinten is próbálkozni vele)
  • Idő: 45-60′  (függ a csoportok létszámától és a gyerekek gyorsaságától)
  • Eszközök: kinyomtatott feladatlap, hátterek, karakterek, 1 orvosi pálcika / karakter, ragasztó, olló
  • Előkészületek: a szövegkönyv nyomtatása annyi példányban, ahány gyerek van, a karakterek nyomtatása csoportonként egy példányban.

A dráma nagyon fontos és hasznos része lehet a nyelvóráknak, főleg gyerekek tanításánál. Sajnos magyar mint idegen nyelvből nem sok egyszerűsített olvasmány létezik, kifejezett MID-es dráma pedig egy sem.

A következő dramatizált mesével egy balatoni nyári tábor során foglalkoztunk származásnyelvi gyerekekkel. A korosztály vegyes volt, de mindenki megtalálta a neki való szerepet a mesében.

Az óra menete:

  1. Mutassuk meg a gyerekeknek a Balatonról készült képet. Nézzük meg, hogy hol van a térképen (ha épp nem a Balatonnál tartózkodunk). Beszélgessünk róla.
  2. Olvassuk fel a mesét (első oldal), valószínűleg sokan nem fogják érteni, de nem baj. Olvassuk el még egyszer és mutogassunk a karakterekre, játszuk el, hogy valaki sír, varázsol stb.
  3. A mesében 5 olyan szereplő van, akinek van szövege, szóval ez alapján alkossunk 4-5 fős csoportokat.
  4. Minden csoport kapjon egy-egy hátteret, Balatont, karakter csomagot, orvosi pálcikákat, ragasztót és ollót. Vágják ki a karaktereket (esetleg színezzék ki, ha fekete-fehérben nyomtattuk), ragasszák rá őket a pálcikákra.
  5. Minden gyerek kapjon szövegkönyvet és csoportokban gyakorolják a mesét a bábokkal. Közben menjünk körbe és segítsük őket, ahogy csak tudjuk.
  6. Játsszák el a mesét a csoportok.

Ha nagyon szépen megy már, akár a szülők vagy más gyerekek előtt is eljátszhatjuk a mesét.

Letöltés: A balatoni kecskeköröm meséje – dráma

Megosztás: