Játékok és kártyák az igekötők gyakorlásához

Az irányjelölő igekötők használatát remekül begyakorolhatjuk mozgásos játékok segítségével. Ezek közül osztunk meg most néhányat.

A játékokban szereplő képes és szókártyák más játékokhoz, gyakorlatokhoz is kreatívan felhasználhatók. Bár igyekeztünk minél egyértelműbb képi megjelenítést alkalmazni, előfordulhat, hogy egy kártyához több jelentés is társítható. Ha ilyen probléma merül fel, érdemes további példamondatokkal illusztrálni a jelentések közötti különbséget. Ez célravezetőbb lehet, mintha a diákok azt tanulják meg, hogy melyik képhez melyik igekötős ige „tartozik”.

Letöltés: Képes kártyák és szókártyák az igekötős igék gyakorlásához

Játékok és gyakorlatok irányjelölő igekötős igékkel:

Bemelegítő feladat:

  • Idő: 3-5 perc

Fizikai értelemben is bemelegíthetünk a tanóra elején az igekötős igékkel. Álljunk körbe, és kapjon mindenki egy házat (Ez lehet, egy nagyobb darab papír, amelyre rá tud állni: újságpapír, csomagolópapír stb.), majd tanári irányítással végezzünk különböző igekötős igékkel leírható cselekvéseket.

Pl. Kimegyünk a házból. Visszamegyünk a házba. Felmegyünk az első emeletre. Kirepülünk az ablakon. Leguggolunk. Felugrunk. Visszarepülünk a házba.

A gyerekek, ha szükséges tanári mintával, imitálják a mozgást. Többször is nevezzük meg az elvégzett mozgást, így azok is tudatosíthatják az egyes igekötők jelentését, akik csak a társak követésével tudják végrehajtani a feladatot.

A feladatot elsősorban a kisebbek élvezik, de nagyobbaknál is kipróbálhatjuk, illetve feldobhatjuk azzal, hogy némi gyakorlás után a diákok maguk találnak ki újabb és újabb igekötővel leírható mozgásformát.

Fontos, hogy ne használjunk még felszólító módot a feladat során (pl. Menjünk ki a házból!), mivel mind az alak, mind a szórend további ismereteket igényel. A feladat elsődleges célja azonban az igekötők irányjelentésének begyakorlása, erre pedig tökéletesen megfelel a többes szám első személyű alak (pl. Kimegyünk a házból.)

Bemelegítő játék:

  • Idő: 5-10 perc
  • Eszköz: 1 szókártyacsomag/fő

Minden diák kap egy csomag szókártyát (igék és igekötők), majd összeállít 5 tetszőleges (de mindenképpen értelmes) igekötős igét. Ezután az egyik diák felolvassa az egyik szót, és kiválasztja, hogy melyik társa hajtsa végre a megnevezett cselekvést. A cselekvések végrehajtásához jelöljünk ki néhány tereptárgyat is pl. lehet az egyik szék egy ház, a másik egy hegy, egy csík a teremben egy folyó stb, hogy egyértelmű legyen a cselekvések iránya is. A cselekvés végrehajtása után az azt végre hajtó diákon a sor, hogy felolvassa az egyik általa alkotott szót, és kiválassza, hogy melyik társa hajtsa végre a cselekvést. Izgalmasabbá tehetjük a játékot, ha az a diák, aki ront kiesik a játékból.

Párkeresés:

  • Eszköz: a csoportlétszám felének megfelelő képes kártya, a csoport másik felének cetli a képeken szereplő igekötős igével

Páros feladat előkészítéséhez is felhasználhatjuk a kártyákat. Válasszunk ki néhány képet, és írjuk le egy-egy cetlire a hozzá tartozó igekötős igét. A diákok feladata, hogy megtalálják a párjukat, majd az így megtalált párral megkezdhetik a tervezett páros feladat végrehajtását.

Bemelegítő játék 2:

  • Idő: 5 perc
  • Eszköz: 1 szókártyacsomag/fő

Minden diák kitalál magának egy-egy (vagy akár több) igekötős igével leírható mozgásformát, majd sorban mindegyikük bemutatja a kitalált mozdulatot. A többiek feladata, hogy a kártyáikból minél gyorsabban összerakják a bemutatott cselekvést leíró igekötős igét. Körönként adhatunk pontot a leggyorsabbnak, a végén az győz, aki a legtöbb pontot szerzi.

Igekötős igék tagadása

  • Idő: 10-15 perc
  • Eszköz: 1 szókártyacsomag/fő, 1 csomag képes kártya

Az igekötős igék tagadásának szórendi szabályait is gyakorolhatjuk a képes kártyák segítségével. Kapjon minden diák egy-egy csomag szókártyát, illetve kerüljön egy csomag középre a képes kártyákból képpel lefelé. Sorban felfordítjuk a kártyákat, a diákok pedig megpróbálják minél gyorsabban összeállítani a képet leíró igekötős igét, illetve tagadás esetén a tagadást. A játékot természetesen úgy is lehet játszani, hogy az áthúzott képkártyákat nem tesszük bele a pakliba, ha a diákok még nem tanulták az igekötős igék tagadásának szórendi sajátosságait.

Igekötős igék tagadása 2.

  • Idő: 10-15 perc
  • Eszköz: 1 szókártyacsomag/fő

Rakjuk középre az összes képet összekeverve, majd a diákok sorban összeraknak egy-egy igekötős igét, vagy egy igekötős ige tagadását. A többiek feladata, hogy rácsapjanak a kirakott szónak megfelelő képre. A leggyorsabb megszerezheti a kártyát. A játék végén az győz, akinek a legtöbb kártyát szerezte.

Megosztás: