Egyszerűsített tananyagok – Történelem (mítoszok 1.)

  • Eszközök: olló, tűzőgép, színes ceruza
  • Előkészületek: egy feladatlap / tanuló kinyomtatása, (szülők bevonása)
  • Idő: 45’+
  • Szint: B1, B2, C1

A Történelem 5. című tankönyv két mítosszal kezdi az ókori Hellász történetét a Minotaurusz legendájával és a trójai háború történetével. Ezt a két mítoszt más-más megértést könnyítő módon dolgozzuk fel. Kezdjük Minotaurusz legendájával.

A kétnyelvű könyveket gyakran használják a nyelvtanulók. A boltokban kaphatóak magyar-angol, magyar-német könyvek gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Ezek a könyvek úgy néznek ki, hogy az egyik oldalon az egyik nyelven, a másik oldalon pedig a másik nyelven található meg benne ugyanaz a szöveg, így ha elakadunk az idegen nyelven történő olvasás közben, átnézünk a másik oldalra és elolvashatjuk magyarul is azt a bizonyos részt.

Saját kétnyelvű könyvek készítését javasolja Sandra R. Schechter és Jim Cummins a Multilingual Education in Practice című könyvben, ami arról szól, hogy milyen számukra bevált módszereket érdemes alkalmazni a többnyelvű osztályokban.

Egy ilyen kétnyelvű könyv alapját töltöttük fel most két változatban. Az egyikben benne van az eredeti, tankönyvben megtalálható magyar szöveg, amelyet le kell fordítaniuk a gyerekeknek, és ki kell egészíteniük az illusztrációkat. A másik változatban pedig csak a képek szerepelnek, ez a magyarul még alacsonyabb nyelvi szinten álló gyerekeknek lehet jó feladat. A könyv elkészítésében, a fordításban kérjük a szülők segítségét, ha ez lehetséges.

Letöltés: Theseus és a labirintus – könyvecske (üres) Theseus és a labirintus – könyvecske

Tankönyv: Történelem 5.

Megosztás: