Egyszerűsített tananyagok – Történelem (Hellász földjén) bevezető feladatok

  • Eszközök: olló, ragasztó, színes ceruza
  • Előkészületek: nyomtassuk ki a feladatlapot, esetleg vágjuk ki az időszalag alapját
  • Idő: min. 45′, de lehet több részletben is elkészíteni, esetleg bizonyos részeit házi feladatnak adni
  • Szint: kezdőkkel is megpróbálható

Az első feladatlapjaink áttekintő, bevezető feladatlapok. Bár az 5. évfolyamos tankönyv a görög mitológiával kezdi az ókori Hellász történetét, nagyon fontos, hogy a nem magyar anyanyelvű gyermekeknek a korábbi tudását aktivizáljuk, előtanítsuk a kulcsszavakat, hogy el tudják helyezni az ókori görögöket térben és időben.

Az első feladatlap egy kulcsszó-gyűjtemény, amelyet használhatunk kártyákként kivágva vagy hajtogatós szószedetként is. Gyakorlásként egy keresztrejtvényt is készítettünk mellé.

A következő egy térkép, amelyen meg tudjuk nézegetni a legfontosabb városállamok és területek neveit. Ezt a térképet akár a füzetükbe is ragaszthatjuk. Ahogy haladunk az anyaggal, úgy jelölgethetik be rajta azokat a városokat, amelyekről tanulunk.

Az utolsó feladatlap pedig egy idővonal. Készítése közben arra vigyázzunk, hogy az alapszalag középső részeinek szélét hagyjuk meg a ragasztás miatt. A kivágás, ragasztás után a gyerekek nézzék át a könyv II. fejezetét, és egészítsék ki dátumokkal, feliratokkal és rajzokkal az idővonalat. Ha valamit nem találnak, az internetet is használhatják.

Letöltés: Kulcsszavak| IdővonalTérkép

Tankönyv: Történelem 5.

Ezekkel a feladatokkal érdemes kezdeni egy-egy nagyobb korszak tanulása előtt. A feladatok készítése során a tanulók kapnak egy átfogó képet arról, hogy miről is lesz szó a következő órákon, hol és mikor éltek az ókori görögök és a tankönyv II. fejezetét is átnézik.

Megosztás: