Egyszerűsített tananyagok – Magyar Nyelv (Hangrend, Illeszkedés)

Az egyszerűsített tananyagokat bemutató sorozatban ezúttal egy nagyobb témakör feldolgozási lehetőségeit vesszük számba. A magyar hangrendszer jellemzőivel hagyományosan 5. osztályban ismerkednek meg a tanulók, és sokszor az anyanyelvű diákok számára is nehézséget jelent a téma feldolgozása. Hogyan sajátíthatná el akkor egy külföldi diák ennek a meglehetősen elvont témakörnek az anyagát? Bár kétségkívül a nyelvtudás egy adott ponton gátat szabhat a tananyag elsajátításának a feladat mégsem lehetetlen.

Bejegyzésről bejegyzésre végigvesszük, hogy a témakör egyes részeit hogyan közelíthetjük meg, illetve milyen további feladatokkal tehetjük a külföldi diák számára is tartalmassá és eredményessé az órákat.

Emellett minden bejegyzéshez tartozik egy egyszerűsített összefoglaló a tananyagról és egy hozzá kapcsolódó feladatsor.

Hangrend

A magánhangzók csoportosításához hasonlóan a szavak hangrendbe sorolása is akár közvetítő nyelv nélkül is könnyen elmagyarázható a külföldi diáknak példákon keresztül. Az órai feladatokat is nagyrészt képes lehet megcsinálni az anyanyelvi diákokkal együtt.

Illeszkedés

Ha nem teljesen kezdő tanulóról van szó, akkor az illeszkedés jelenségével is már jó eséllyel találkozott, így pusztán az elnevezés lehet számára új. A kapcsolódó feladatokat is valószínűleg képes megoldani a társakkal együtt, bár számára több időt vehet igénybe egy-egy feladat megoldása.

A közzétett tananyagban a háromalakú toldalékok kapcsolódási szabályai szándékosan némileg leegyszerűsítve szerepelnek, mivel megítélésünk szerint 5. osztályos szinten, egy nem magyar anyanyelvű diák számára szükségtelen és  félrevezető lehet a részletekbe menő magyarázat.

Hangrend és illeszkedés – Tananyag
Hangrend és illeszkedés – Feladatlap

Felhasznált képek: http://www.freepik.com Designed by vectorpocket

Megosztás: