Egyszerűsített tananyagok – Magyar Nyelv (A magánhangzók)

Az egyszerűsített tananyagokat bemutató sorozatban ezúttal egy nagyobb témakör feldolgozási lehetőségeit vesszük számba. A magyar hangrendszer jellemzőivel hagyományosan 5. osztályban ismerkednek meg a tanulók, és sokszor az anyanyelvű diákok számára is nehézséget jelent a téma feldolgozása. Hogyan sajátíthatná el akkor egy külföldi diák ennek a meglehetősen elvont témakörnek az anyagát? Bár kétségkívül a nyelvtudás egy adott ponton gátat szabhat a tananyag elsajátításának a feladat mégsem lehetetlen.

Bejegyzésről bejegyzésre végigvesszük, hogy a témakör egyes részeit hogyan közelíthetjük meg, illetve milyen további feladatokkal tehetjük a külföldi diák számára is tartalmassá és eredményessé az órákat.

Emellett minden bejegyzéshez tartozik egy egyszerűsített összefoglaló a tananyagról és egy hozzá kapcsolódó feladatsor.

Magánhangzók és a magánhangzók csoportosítása

Amennyiben a diákunk iskolai keretek között vagy az iskolán kívül tanul magyar mint idegen nyelvet, könnyen elképzelhető, hogy már találkozott is a magánhangzók csoportosításával, még ha az elnevezéseket nem is feltétlenül ismeri. Remek lehetőség ez arra, hogy sikerélménye legyen, és együtt dolgozhasson a társakkal.

Ha korábban nem is találkozott a csoportosítással, megfelelő demonstrációval könnyedén megértheti ő is a tananyagot, és a társakkal azonos feladatokat végezhet.

A magánhangzók – Tananyag
A magánhangzók – Feladatlap

Felhasznált képek: http://www.freepik.com Designed by brgfx; 
http://www.freepik.com Designed by vectorpouch

Megosztás: