Felmérés készítése – kedvenc sport

  • Idő: 45 perc (két részre is bontható)
  • Szint: A1-A2
  • Előkészületek: a 2. oldalon lévő kártyák kivágása, a diagram A3-as lapra nyomtatása

A matematikaórákon gyakran előkerülő szöveges feladatok megoldását könnyíthetjük meg, amikor a magyar mint idegen nyelv órákra olyan elgondolkodtató feladatokat is beviszünk, mint amilyen például a felmérés készítése.

Az óra elején ismételjük át a sportokat és gyakoroljuk a (nem) tud / (nem) szeret +főnévi igenév szerkezetet például ezzel a feladatlappal.

Mielőtt nekifognánk a felmérés elkészítésének, olvassuk el az 1. oldalon lévő szöveget, és közösen oldjuk meg a hozzá tartozó feladatokat. Közben tanítsuk meg vagy ismételjük át az olyan kifejezéseket, mint a százalék (%), vagy a ” …osztva 25-tel” stb.

Amikor kiszámoltuk a százalékokat, az egyes feladatban színezzünk be annyi négyzetet, ahány százaléka játszik az adott sporttal az osztálynak. A 2. feladat pedig tulajdonképpen egy szövegváz, amit csak ki kell egészíteni az adatokkal. 

Amikor kész vagyunk, minden gyerek kapjon egy kártyát (lehet párban is). A feladatuk, hogy összeszámolják, hogy hányan szeretik a kártyán lévő sportot. Ezt a részt házi feladatnak is adhatjuk, ebben az esetben nem a csoportban, hanem az osztályukban kell kérdezősködniük.

Ha megvannak az eredmények, a 3. oldalon lévő feladatokat hasonlóképpen kell megoldaniuk, mint a szövegértésnél, de itt már együtt kell gondolkodniuk, lehetőleg tanári segítség nélkül. Ha kész vannak, az A3-as lapon színezzék be a diagram négyzeteit, majd mutassák be nekünk az eredményt. Érdekességképpen az A3-as diagramot később kitehetjük a falra az osztálytermükben.

A szövegváz segítségével kezdő szinten lévő tanulók is képesek bemutatni a felmérés eredményét, ugyanakkor a százalékszámítás miatt ezt a feladatot az 5. évfolyamtól ajánljuk. 

Letöltés: Szövegértés | Diagram

 

Megosztás: