Híres sportolók – prezentáció

Előkészület: Adatlap kitöltése házi feladatként

A sportolókhoz kapcsolódó szövegértési feladat feldolgozása után érdemes lehetőséget adni arra is, hogy a tanulók bemutathassák saját kedvenc sportolójukat. A bemutató elkészítéséhez segítséget nyújt a letölthető adatlap. Ezt házi feladatként érdemes feladni, hogy a tanulók előzetesen összegyűjthessék a szükséges információkat.

Az órán ezt követően mindenki bemutathatja kedvencét. Fontos, hogy ez ne csupán az adatlapon szereplő információk felsorolása legyen, hanem igyekezzenek a tanulók összefüggő szöveget alkotni. Ez kiváló alkalom lehet a múlt idő gyakorlására is.

Gyengébb tanulók esetén segítséget jelenthet, ha akár a szövegértési feladat szövegeit mintául használva előre megírják a szöveget.

Szintén megkönnyíthetjük a tanulók dolgát, ha egyes szám első személyben kell a sportoló nevében bemutatkozniuk, mivel a múlt idejű forma ebben az esetben kevesebb nehézséget fog okozni.

Izgalmasabbá tehetjük a prezentációkat, ha a diákok nem árulják el a sportoló nevét, hanem a többieknek kell azt kitalálnia.

Másik lehetőség a csoporttagok érdeklődésének fenntartására, ha a prezentáció elhangzása után kvízkérdéseket vagy igaz/hamis állításokat teszünk fel az elhangzottakkal kapcsolatban. Ezek lehetnek spontán tanári kérdések is, de még jobb, ha az előadók előzetesen maguk készítik el ezeket is.

Megosztás: