A jegesmedve

  • Eszközök: olló, színes papír (kék), színes ceruza
  • Idő: 30-45 perc
  • Szint: A2, B1

Ez a jegesmedvéről szóló feladatlap a korábban feltöltött pingvines feladatlaphoz hasonló. Érdemes a pingvines után bevinni az órára. 

A feladatlap elején egy rövid szöveg és a hozzá tartozó feladatok találhatóak. Az utolsó feladat egy játék, amihez kellenek a fent felsorolt eszközök.

Minden gyerek kapjon egy-egy jegesmedve lábnyomot (ha kevesen vannak, többet is kaphatnak), vágják ki és írjanak rá egy tényt a jegesmedvéről. Pl.: „A jegesmedve az Északi-sarkvidéken él.” Az elkészült lábnyomokat ragasszuk rá egy színes papírra, és vágjuk körbe. A szöveg alapján akár 13 lábnyom is készülhet, de a gyerekek is kitalálhatnak olyan információt, ami bár a szövegben nem szerepel, de tudják. Miután a lábnyomokat letettük a földre, mindenkinek rá kell lépnie egy lábnyomra, és olyan kérdést kell feltennie, amire a lábnyomon lévő mondat lesz a válasz. A játék addig folytatódik, amíg a gyerekek az összes lábnyomra rá nem léptek.

Egy másik variációja a játéknak, hogy a lábnyomok hátulját megszámozzuk és minden lábnyomnak adunk egy pontszámot is. Blutack vagy mágnes segítségével feltesszük őket a táblára. Csapatokat alkotunk a gyerekekből. A csapatok választanak egy számot, majd felolvassuk a mondatot, amire kérdést kell feltenniük. Ha helyes kérdést tudnak alkotni, akkor annyi pontot kapnak, amennyi a lábnyom hátulján szerepel. Az a csapat nyer, amelyik a legtöbb pontot szerzi meg. 

LetöltésA jegesmedve – feladatlap

 

Megosztás: