6 érdekes szójáték

  1. Anagramma: a táblára felírunk egy hosszú szót vagy egy mondatot. A gyerekeknek 3 perc alatt annyi szót kell alkotniuk, amennyit csak tudnak. Az a tanuló nyer, akinek a legtöbb szó szerepel a füzetében.
  2. Összekeveredett betűk: felírunk a táblára 5-10 szót, aminek a betűi összekeveredtek. A gyerekeknek ki kell találniuk az eredeti szót. Az a csapat nyer, aki a leggyorsabban kitalálja a szavakat.
  3. Simon mondja: „Simon mondja…” kezdetű utasításokat adunk, a gyerekeknek pedig végre kell hajtaniuk. Például: „Simon mondja: Emeld fel a jobb kezedet!” Ha a gyerekek olyan utasítást hajtanak végre, ami nem „Simon mondja…” kezdetű, kiesnek a játékból. A játékhoz ki is nevezhetünk egy tanulót Simonnak, hogy ne csak mi adjuk az utasításokat.
  4. Akasztófa: egy-egy óra lezárásaként a tanult új szavak ismétlésekor játszhatunk akasztófajátékot. Vonalakkal jelöljük a kitalálandó szó betűszámát a táblán. Majd rajzoljunk egy akasztófát. A tanulóknak betűket kell mondaniuk. Ha a szóban szereplő betűt mondanak, felírjuk a megfelelő helyre. Ha a betű nincs a szóban, akkor elkezdjük testrészenként rajzolni az akasztófán lógó embert. A játék akkor ér véget, ha a gyerekek kitalálják a szót, vagy ha elkészül az ember.
  5. Labdaadogató: A gyerekek körbeülnek. Elindítunk egy zenét, és közben elindul a labda az óramutató járásának megfelelően. A gyerekek addig adogatják a labdát, amíg a zene meg nem áll. Amikor a zene megáll, a tanulónak, akinél a labda megállt, 5 másodperce van arra, hogy mondjon egy szót egy előre megbeszélt témában például állatok. Ugyanazt a szót nem mondhatják újra.
  6. Szóösszekötő: Mondjunk két szót a tanulóknak például ház és könyv. A gyerekeknek olyan szavakat kell mondaniuk, amelyekkel össze tudják kötni a két szót. Ház-nappali-könyvespolc-könyv.

Forrás: No-prep ESL games

Megosztás: