Az új tanuló értékelése az első hónapokban

Van lehetőség arra, hogy nyelvi nehézségek miatt bizonyos ideig felmentsük az újonnan érkezett gyermeket, ugyanakkor nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás. Ahogy már korábban említettük, fontos, hogy a gyermek érezze, hogy hasznos, teljes jogú része a közösségnek. Azzal, hogy nem kell dolgozatot írnia, nem kell órán figyelnie, el fogjuk kedvetleníteni a tanulástól. Arról nem beszélve, hogy unatkozás közben esetleg rendetlenkedésével zavarhatja a többieket és az óra menetét. Természetesen azt sem várhatjuk el tőle, hogy ugyanazt a követelményt teljesítse, mint amit társainak kell. A „kegyelem kettes” sem jó megoldás, mert az sem segíti a tanuláshoz való pozitív hozzáállását. Az első hónapokban a következőket javasoljuk:

  • Személyes szótárfüzet készítése képekkel és rajzokkal. A füzetben egy-egy szóhoz tartozzon egy kép és egy egyszerűbb mondat. Ezekből a szavakból, mondatokból rendszeresen kérdezzük ki vagy írassunk dolgozatot hetente vagy két hetente.
  • Saját helyesírás, tollbamondás dolgozat. Azokból a szavakból, amiket együtt tanultunk.
  • Egy-egy téma feldolgozása, például állatok. Témánként is kikérdezhetjük a tanult új szavakat.
  • Szókereső készítése a tanult szavakból. Hasznos időtöltő foglalkozás a szókereső, amit könnyen készíthetünk több oldalon is. Például: http://www.discoveryeducation.com/free-puzzlemaker/
Megosztás: