Karácsonyi hangulatban

Mutassunk a diákoknak egy karácsonyi képet, majd gyűjtsünk közösen a képhez kapcsolható mellékneveket.

Helyezzünk el a teremben vagy a táblán különböző karácsonyi képeket (Mi is megosztunk néhány képet, de bármilyen az ünnephez kapcsolódó kép használható.), majd osszuk szét a diákok között a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolható mellékneveket tartalmazó kártyákat. Kérjük meg a diákokat, hogy helyezzék el a kapott kártyákat amellett a kép mellett, amelyekhez szerintük az leginkább illik. Ha szükséges, segítsünk a szavak értelmezésében. (A kártyák a diákok nyelvi szintjének függvényében variálhatóak, vagy akár egy kártyát több példányban is szerepeltethetünk.)

Ha mindenki végzett beszéljük meg közösen, hogy melyik képhez milyen mellékneveket kapcsoltak, illetve tisztázzuk még egyszer közösen az egyes szavak jelentését.

Ezt követően osszuk szét ismét a kártyákat úgy, hogy egy diáknak 2-3 kártya jusson. Ezután kérjük meg a diákokat, hogy rajzoljanak, esetleg fessenek egy a szavakhoz illő karácsonyi képet. A kártyákat ne mutassák meg egymásnak.

Ha a képek elkészültek, rendezzünk kiállítást, és próbáljuk meg közösen kitalálni, hogy melyik kártyák alapján dolgozott az alkotó.

A rajzolás és a párosítás közben hallgathatunk karácsonyi dalokat, illetve ezeket akár egyes melléknevek jelentésének érzékeltetésére is felhasználhatjuk.

Kellemes hangolódást kívánunk!

Letöltés: Karácsonyi melléknevek; Karácsonyi képek 

Online verzió

Videókonferencia:

A feladat online környezetben is megoldható, ez esetben kártyák nélkül, egyszerűen írásban megadhatjuk az adott szavakat a diákoknak.

Élő kapcsolat nélkül:

A kép rajzolása a melléknevekhez lehet házi feladat is, ezt követően a képeket egymással megosztva egy újabb feladat lehet egymás képeinek értékelése. Ez lehet egyszerűen csak a melléknevek párosítása a társak képeihez, de ha írásban dolgozunk még jobb, ha leírás is készül 1-1 képről az új szavak felhasználásával.

Megosztás: