Egyszerűsített tananyagok – Magyar Nyelv (A hangképző szervek és a hangképzés)

Az egyszerűsített tananyagokat bemutató sorozatban ezúttal egy nagyobb témakör feldolgozási lehetőségeit vesszük számba. A magyar hangrendszer jellemzőivel hagyományosan 5. osztályban ismerkednek meg a tanulók, és sokszor az anyanyelvű diákok számára is nehézséget jelent a téma feldolgozása. Hogyan sajátíthatná el akkor egy külföldi diák ennek a meglehetősen elvont témakörnek az anyagát? Bár kétségkívül a nyelvtudás egy adott ponton gátat szabhat a tananyag elsajátításának a feladat mégsem lehetetlen.

Bejegyzésről bejegyzésre végigvesszük, hogy a témakör egyes részeit hogyan közelíthetjük meg, illetve milyen további feladatokkal tehetjük a külföldi diák számára is tartalmassá és eredményessé az órákat.

Emellett minden bejegyzéshez tartozik egy egyszerűsített összefoglaló a tananyagról és egy hozzá kapcsolódó feladatsor.

A hangképző szervek és a hangképzés

A külföldi tanuló is könnyedén be tud kapcsolódni az órába, amikor a csoport a hangképző szervekkel és a hangképzéssel foglalkozik, hiszen a tankönyvi ábrák és a tanári demonstráció is segítheti a megértést.

A hangképző szervek nevének elsajátítása több időt vehet igénybe, mint a társak esetében. Segítséget jelenthet, ha akár egyedül, akár csoportban posztert készítünk, az egyes hangképző szerveket akár különböző színű kartonból is ki lehet vágni és feliratozni, ami még inkább segíti a bevésést. A feladat hasznos, lehet az egész osztály számára, de amennyiben nem elegendő az órakeret a közös megvalósításra, úgy egyéni munkaként is adhatjuk a külföldi tanulónak, miközben a többiekkel olyan jellegű feladatokat csinálhatunk, amelyben ő nem tudna részt venni.

Hangképzőszervek és hangképzés – Tananyag
Hangképzőszervek és hangképzés – Feladatlap

Felhasznált képek: http://www.freepik.com Designed by brgfx;
http://www.freepik.com Designed by vectorpouch

Megosztás: